Silovej 8 - 9900 Frederkshavn

Det bør du vide om solceller, før du investerer i dem

Det bør du vide om solceller, før du investerer i dem

Ved at investere i solceller får du en langt billigere elregning, og samtidig gør du miljøet en kæmpe tjeneste. Solcellerne optager solenergi og omdanner det til el til dit hjem, uanset om der er fuld sol udenfor eller overskyet – dog vil der selvfølgelig blive optaget mere solenergi, når solen er frit fremme.

Hvad er solceller?

Solceller fås i sektioner eller moduler, som består af mellem 30 til 80 enheder. Når solens stråler rammer sektionerne eller modulerne, produceres der jævnstrøm, og styrken af denne afhænger af lysets skarphed og solcellernes størrelse. Optagelsen af solenergien og omdannelsen til jævnstrøm sker helt uden nogen form for forurening. Solceller producerer mere strøm, end du rent faktisk forbruger, og den overskydende strøm sendes derfor ud på det offentlige elnet, hvor du og andre, som er på det offentlige elnet, kan hente strøm, hvis man mangler. Som udgangspunkt siger man, at man kan have et solcelleanlæg i omkring 30 år.

Hvilke typer solceller findes der?

Privatpersoner kan vælge mellem to typer solceller: stand alone-solceller og nettilsluttede solceller. Stand alone-solceller lagrer energien fra solen i et eksternt batteri. Denne type solceller er ofte fordelagtige i sammenhæng med både, campingvogne eller kolonihavehuse, da denne type ofte bliver brugt på steder, som ikke er tilsluttet det offentlige elnet. Nettilsluttede solceller, som er den mest anvendte slags, sender den optagede solenergi videre til det offentlige elnet i stedet for til eget batteri. Som nævnt tidligere, så kan alle, som er på det offentlige elnet, få strøm fra elnettet. 

Nu om dage er det muligt at få solceller, der ligner teglsten. Dermed kan du genere strøm fra solen uden at gå på kompromis med dit hus’ udtryk. Det er dog en noget dyr løsning, da en sådan totalløsning kan komme til at koste helt op imod 400.000 kr. Dermed kan det være en idé først at investere i denne slags solceller, når man alligevel skal have skiftet tag for at holde omkostningerne nede.

Hvad koster det at investere i solceller?

I gennemsnit koster det mellem 70.000 og 100.000 kr. at skaffe og installere et solcelleanlæg til et parcelhus. Det kan betale sig at investere i et af de dyrere anlæg, da de oftest holder længere, kræver mindre vedligeholdelse og opretholder effektiviteten i længere tid. Indtjeningstiden på solceller ligger på omkring 7 til 10 år, men det vil altid afhænge af dit elforbrug og prisen for dit anlæg.

Du kan få tilskud til montering af dine solceller med SKATs håndværkerfradrag. Med håndværkerfradraget kan du få 12.200 kr. i tilskud for hver person i husstanden, som er over 18 år. 

Fordele og ulemper ved at investere i solcellerDet kan være svært at tage beslutningen, om man skal tage springet og investere i solceller. Derfor kan det være en fordel at veje fordele og ulemper op imod hinanden. Nogle af fordelene ved at investere i solceller er, at de ikke larmer, de er miljøvenlige, de har en lang levetid, og du kan sælge din overskydende strøm. Nogle af ulemperne er prisen for anskaffelse og montering, at du måske er nødt til at fælde træer eller lignende, som kan skygge for solcellerne, og til sidst at solceller ikke er særligt pæne og ikke som sådan bidrager med noget positivt til boligens udtryk. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top