Silovej 8 - 9900 Frederkshavn

Varmepumper

Varmepumper er et rigtig godt alternativ til elopvarming. Det er de, fordi de ofte er forholdsvis billige i anskaffelse, og nemme at installere i en bolig eller et sommerhus – sammenlignet med andre varmekilder som eksempelvis fjernvarme, træpiller eller naturgas. 

Der findes tre primære typer af varmepumper, som alle virker efter samme princip: Varmen tages ud af udeluften, og flyttes ind i huset. Det kan virke underligt, at man kan tage varme udefra, når der er koldt – Men varmepumpen udnytter temperaturforskellen ved at sænke temperaturen i udeluften. Så er udeluften 10 grader inden varmepumpen, vil den blive kølet ned til eksempelvis 3 grader – Og den varme der er taget ud af udeluften, kan flyttes ind i huset.

De tre typer varmepumper er:

  • Luft til luft varmepumper
  • Luft til vand varmepumper
  • Jordvarme – som også er en varmepumpe, men hvor varmen i stedet tages ud af jorden.

Den klart billigste version er luft til luft varmepumper. Den kræver ikke mere end et hul i væggen og tilslutning til strøm, hvorimod en luft til vand varmepumpe kræver lidt mere tilslutning, da den skal kobles på husets eksisterende varmeanlæg.

Derfor bruges luft til luft varmepumpen da også oftest i sommerhuse og som supplerende opvarmning. Den kan nemlig kun opvarme de rum, hvor indedelen er placeret. Luft til vand varmepumpen derimod kan opvarme hele huset, eftersom varmen flyttes rundt via. husets varmeanlæg.

Så meget varme kan du få med en varmepumpe

har du tidligere brugt elvarme, kan det virke dumt at udskifte med en varmepumpe – For den bruger jo også el til at drive kompressoren. Men faktisk får du meget mere varme ud af den, end den bruger. De mest effektive varmepumper kan give 4-5 gange så meget varme, som de bruger el. Man taler om en varmes COP-værdi, som ligger på 4-5 for de mest effektive varmepumper.

Dog skal du være opmærksom på, at COP-værdien falder, jo koldere der bliver udenfor. Varmepumpen skal med andre ord bruge meget mere strøm for at lave det samme varme, hvis der er 0 grader udenfor, end hvis der er 10 grader.

Men under danske forhold har vi sjældent meget lange perioder med frost, så derfor vil du for det meste få en rigtig god varmeøkonomi ved at skifte elradiatorer ud med en varmepumpe.

Dyre varmepumper er billigst

Når du skal ud og investere i en varmepumpe, kan det være fristende at købe de billigste i byggemarkederne. Du kan sagtens købe en varmepumpe for 4-5.000 kr. Men disse billige varmepumper har ofte en meget lavere COP-værdi, og vil derfor kræve mere strøm for at give den samme varme. Derfor kan det godt betale sig at købe en dyrere varmepumpe, som til gengæld vil være billigst på den lange bane.

Når du køber varmepumpe, bør du købe en godkendt varmepumpe. På Energistyrelsens hjemmeside sparenergi.dk kan du finde en oversigt over varmepumper. Du kan også finde varmepumpe test på varmepumpe-guide.dk

Husk iøvrigt at undersøge mulighederne for at få energitilskud, hvis du skifter fra elvarme til varmepumper. Det kan du læse mere om her.

 

 

Back to top