Silovej 8 - 9900 Frederkshavn

Energilån

Står du overfor en større energirenovering, skal du måske ud og finde finansiering til arbejdet. Det kan du gøre på flere måder. Her vil vi gennemgå nogle af de mest almindelige måder at finansiere energibesparende tiltag med energilån.

Ansøg om energilån

 

Hvad er et energilån?

Energilånet er et særligt lån, der ydes til boligejere, som står overfor energirenoveringer af deres bolig. Lånet er øremærket til energirenoveringer. Da energirenoveringer typisk giver en bedre økonomi for boligejeren, er det et lån med en lavere risiko.

Derfor tilbyder en del banker energilånet til en forholdsvis lav rente – Typisk mellem 4-5%. Set fra bankens side er det en god forretning, da de både får gang i deres udlånsforretning, samtidig med at det et lån, som der er lav risiko på.

energilån

Finansiering af energirenoveringer

Der er flere forskellige måder at finansiere energirenoveringer på, hvoraf energilånet blot er én blandt flere.

  • Opsparing – Det billigste er naturligvis at have en opsparing, som du kan bruge til løbende forbedringer og udskiftninger. Men det kræver selvfølgelig, at du løbende lægger penge til side.
  • Lån i friværdien – Skal du låne, er det billigste, at du låner i dit hus’ friværdi, hvis du da har oparbejdet sådan en. Er der tale om mindre energitiltag, vil det dog ofte ikke kunne svare sig at optage et realkreditlån, da der er visse omkostninger forbundet med det.
  • Energilån – Har du ikke friværdi, eller er der tale om en mindre investering, så kan det rent faktisk være den bedste løsning at optage et energilån. Det kan du gøre i de fleste banker, og ofte behøver du ikke være kunde i banken i forvejen, selvom de fleste banker dog gerne vil have at du samler det hele hos dem. Men kig på energilånets årlige omkostninger i procent (ÅOP), og vælg den billigste udbyder.
  • Forbrugslån – Hvor forhadt et produkt det end er, så kan et forbrugslån faktisk godt være en god ide, hvis du vil bruge pengene på energirenovering. Skal du eksempelvis have hulmursisoleret, kan det ofte gøres for 10.000 kr – Så kan et forbrugslån faktisk tit være den billigste løsning.

Hvor meget du kan låne afhænger af den enkelte bank. Typisk ydes energilån i størrelsesordenen 10.000-250.000 kr. Skal du låne mere, vil det bedst kunne svare sig at finansiere investeringen med et realkreditlån – og mindre beløb kan ikke betale sig pga. stiftelsesomkostninger og gebyrer.

Det kan du bruge et energilån til

Mange banker er faktisk ret large med, hvad der kan puttes ind under et energilån. Ved et opslag på forskellige bankers hjemmesider blev blandt andet nævnt følgende ting:

  • Anskaffelse af bil i økonomiklasse A eller B
  • Anskaffelse af energirigtige hvidevarer
  • Efterisolering
  • Solceller
  • Varmepumpe
  • Jordvarme
  • Udskiftning af kedelanlæg
  • Udskiftning af døre og vinduer
  • Nyt tag
  • Nye elinstallationer

Som det ses af ovenstående, kan energilån bruges til rigtig mange formål. De mest gængse anvendelsesområder er større investeringer som opsætning af solceller, installation af varmepumpe eller jordvarme eller forbedring af klimaskærmen, som eksempelvis hulmursisolering.

Der er rigtig mange formål, hvor du vil kunne få finansieret investeringen med et energilån. Længere nede kan du finde banker og investeringsselskaber, der tilbyder energilån.

Her kan du få et energilån

Energilån tilbydes af en lang række banker. Her finder du en oversigt over nogle af dem.

Ansøg om energilån

Swedbank
Nordea
Andelskassen
Middelfart Sparekasse
Arbejdernes Landsbank

Er dit lånebehov mindre, kan du overveje et af disse lån:

Det koster et energilån

Prisen for energilån varierer fra bank til bank. Typisk arbejder man med renter i størrelsesordenen 4-6%. Se evt. ovenstående liste for detaljerede priser. Når du sammenligner prisen på energilån, og alle andre lån for den sags skyld, er det vigtigt at du kigger på lånets årlige omkostninger i procent (ÅOP), frem for blot at se på energilånets rente.

ÅOP er nemlig et tal for den totale pris inkl. gebyrer, og derfor mere retvisende for, hvad det reelt koster dig at have lånet.

Husk energitilskud og håndværkerfradraget

Når du skal i gang med større tiltag, skal du huske, at du har mulighed for både at få energitilskud til visse energibesparende tiltag – ligesom du har mulighed for at få fradrag for den del af investeringen der indebærer arbejdsløn via. håndværkerfradraget (boligjobordningen)

Du kan læse mere om energitilskud her. Du kan få tilskud til en lang række energibesparende tiltag, blandt andet hulmursisolering og loftsisolering, udskiftning af vinduer og døre, opsætning af varmepumpe og meget mere.

Samtidig får du via. håndværkerfradraget mulighed for at fratrække op til 12.000 kr. pr. voksne beboer i husstanden. Men kun for den del af udgiften, der vedrører arbejdsløn. Du kan læse mere om det på skats hjemmeside.

Med energitilskud og håndværkerfradrag kan du ofte få en besparelse på flere tusinde kroner til de fleste energibesparende tiltag.

Er du i tvivl om, hvilken finansiering der vil være den bedste for dig? Så kontakt os, og lad os rådgive dig om dine energibesparelser. Du er altid velkommen til en uforpligtende snak om energibesparelser og finansiering af energitiltag.

Ansøg om energilån

 

 

Back to top