Silovej 8 - 9900 Frederkshavn

Varmepumpens effekt: Hvad betyder COP-værdi og SCOP-værdi egentlig

Varmepumpens effekt: Hvad betyder COP-værdi og SCOP-værdi egentlig

Virkningsgraden på en varmepumpes måles i SCOP værdi og i COP-værdi.
Den effekt en varmepumpe yder, har stor betydning for den strøm du skal benytte for at opvarme dit sommerhus eller bolig med en varmepumpe. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med COP og SCOP værdierne på den varmepumpe du påtænker at anskaffe dig til opvarmning. Altså at du finder den varmepumpe, som yder størst mængde varme ud fra den mængde strøm den bruger.

Den effekt eller virkningsgrad din varmepumpe har, har derfor meget stor betydning for hvad besparelse eller forbrug om man vil – der er på din elregning når varmeregnskabet for en varmepumpe skal gøres op. Denne effekt / virkningsgrad på varmepumpen måles i SCOP-værdi og COP-værdi.

Varmepumpens COP-værdi – betydning
COP-værdi er en forkortelse af Coefficient of Performance. COP-værdien angiver det forhold der er mellem den produktion af varmen varmepumpen laver holdt op mod den mængde strøm varmepumpen har i forbrug ved varmeproduktionen. Jo højere COP-værdien er jo større er den effekt varmepumpen har til din bolig. Altså jo mere effektiv er varmepumpen.

Er COP-værdien eksempelvis 4 på din varmepumpe, betyder det at for hver 1000W du bruger får du leveret / produceret hvad der svarer til 4000W varme.

Du skal være opmærksom på der er forskel på målingerne om de er indendørsfremløb eller om der er oplysninger for udendørs temperatur. Typisk er en varmepumpe oplyst med udendørs temperatur for at have så stor effekt / virkningsgrad som mulig.

I vintermånederne hvor forbruget og behovet er størst er det derfor vigtigt du har set efter varmepumpens mål ved udendørs temperaturen.

Varmepumpens SCOP-værdi – betydning
SCOP-værdi er en forkortelse af Seasonal Coefficient of Performance. Denne SCOP-værdi giver din varmepumpe en mere nøjagtig oplysning af varmepumpens ydeevne / effektivitet. Denne SCOP-værdi forklarer mere præcist, hvad varmepumpens gns. Effekt / virkningsgrad er i løbet af året medregnet sæsonbestemte udsving fra udendørs temperatur mod den indendørs temperatur måling (se i COP-værdi beskrivelsen).

Eksempelvis vil en SCOP-værdi på 5 betyde, at din varmepumpe gennemsnitlig på hele året leverer 5 gange så meget varme som det du forbruger i W. Altså 1000W gennemsnitlig bliver til 5000W varme / effekt.

SCOP-værdi er den mest præcise til sammenligning af varmepumperne.
SCOP-værdien udregnes ved gennemsnittet over en masse målinger, over hele året og derfor et bedre billede af hele sæsonen for fyrring – og bedre bedømmelse af forår, efterår, vinter samt varmepumpens forbrug om sommeren. Derfor er det SCOP-værdien på varmepumpen, der angiver bedst virkningsgrad hvis du skal sammenligne dine varmepumer inden du køber.

Tag en varmepumpe test her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top