Silovej 8 - 9900 Frederkshavn

Spar på energiregningen

Spar på energiregningen

Priserne for strøm stiger stødt, og det kan til tider være svært at følge med. Har du, ligesom så mange andre danskere, også lige skulle se en ekstra gang på elregningen? Det kan vi godt forstå. Men det er ikke helt håbløst at spare på strømmen. Ud over en billigere elregning, hjælper du også klimaet og skåner dine elektriske apparater for slitage. Der er mange steder i hjemmet, hvor du med nogle ændringer kan spare lidt, hvilket ender ud i en større besparelse, der er skøn for både kontoen og planeten. Her får du en kort gennemgang af nogle steder du kan spare.

Et af de steder du kan spare en del på sigt, er ved at ændre nogle vaner i forbindelse med vasketøjet. Den trofaste vaskemaskine arbejder tit på fuld tid – og det kan ses på elregningen. Vidste du, at du sparer penge ved at vaske på lavere temperaturer? I stedet for 40 grader, kan du vaske tøjet på 20. Det er ganske udmærket at gå 20 grader ned og vaske tøjet uden forvask. Husk også at fylde vaskemaskinen helt op. Så der ikke er noget plads, der går til spilde. I forbindelse med tøjvask er en af de helt store energi-syndere tørretumbleren. Tørretumbleren er dyrere i drift end vaskemaskinen, og det er derfor en god idé at centrifugere tøjet grundigt i vaskemaskinen inden du lægger det i tørretumbleren. Derudover skal du holde øje med tøjet, hvis ikke du har en tørretumbler, der stopper af sig selv, når indholdet er tørt. Husk også at rense fnugfiltret efter tørring, ellers forlænges tørretiden næste gang. Hvis vejret er godt, anbefales det at du tørrer det ude – det er gratis, og du sparer mellem 1-3 kilowatt i timen. Vidste du godt, at du på en kWh kan vaske en vask i vaskemaskinen. Ved at tørre tøjet udenfor har du altså sparet så meget i strøm, at du kan vaske tøj 1-3 gange mere, uden at betale mere end hvis du havde tørretumblet den ene vask.

Lyset er en anden kilde, der anvender sin del af strømmen derhjemme. Ved at anvende LED-pærer i stedet for glødepærer sparer du også en del i længden. De holder også længere. I forbindelse med lys, har du nok hørt det før, men: Husk at slukke lyset når du forlader et rum. Det er blevet råbt ad os siden vi var helt små og vores forældre havde fat i noget. Det har en betydning for elregningen på sigt. 

Når du vælger dine hvidevarer, skal du kigge godt efter energimærket. Ved at vælge energimærke A og elektriske apparater med lavt standby-forbrug kan du spare meget. Standby apparater står ofte for 15% af elforbruget i et hjem. Det kan derfor være værd at slukke for apparater som fjernsynet, den stationære computer og andet, der bruger strøm om natten eller når du er på arbejde eller i skole. Vi løber huset rundt når vi skal på ferie for at sørge for alt er slukket – det kunne blive en standard i hjemmet når elektronikken ikke skal bruges. 

Et sidste husmorråd på vejen: Strøm er oftest billigst om natten, så vent med vasketøjet eller opvasken til de sene timer.

Nu tænker du måske “Ja ja, det er fint nok, men at spare et par kWh her og der gør vel ikke den store forskel.” Og der tager du faktisk fejl. At spare én kWh kan faktisk gøre en del på din elregning. På en kWh kan du nemlig:

  • Have dit køleskab tændt i 2 døgn
  • Bruge din bærbare computer i 2,5 døgn
  • Se noget i fjernsynet i 7 timer
  • Stryge tøj i 22 minutter

En kWh har derfor meget at sige i sidste ende. Vil du spare penge på din elregning, hjælper det selvfølgelig ikke, at du tørrer dit tøj udenfor i stedet for i tørretumbleren for så at se fjernsyn i 7 ekstra timer. Men hav din normale hverdag og følg de ovenstående råd, så kommer besparelserne stille og roligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top