Solceller til dit sommerhus – ved udlejning af sommerhuset
Går du med tanker om at blive selvforsynende med strøm i form af solceller på dit sommerhus? Vi skriver her lidt om hvad udfordringer, der kan være når du vil have solceller på sommerhuse og hvordan du på en smart måde, kan tjene penge på udlejernes forbrug af strøm.
Typisk er et sommerhus varmet op med elvarme eller en varmepumpe. Disse varmeenheder i sommerhuset er selvfølgelig dem som klar bruger mest strøm foruden en stor varmtvandsbeholder. Når solen skinner og laver strøm til sommerhuset ud fra dine nye solceller, ja så er der som regel gratis varme ind af vinduerne og derfor slår alle apparaterne fra. Din strøm på solcellerne ryger derfor direkte ud på nettet – og dette er en billigere løsning end ved at have et abonnement for at få penge for solcellestrømmen. Vær opmærksom på, at udlejer du ikke dit sommerhus bør du overveje, om det kan sende nok strøm ud på nettet til at modsvarer abonnementet for sælge strømmen.
Ansøgningsproces for solceller
Inden du installerer et nyt solcelleanlæg, skal du søge om tilsagn til nettoafregning hos Energistyrelsen og evt. pristillæg, når det er muligt. Læs om ordningerne og hvordan du ansøger.. Har du ikke denne tilladelse (tilsagn) til både at monterer solcellerne og derefter tilslutte dem, så kan du ryge i problemer når elmåleren skal skiftes ud til en, der kan sende strøm og ikke kun modtage.
Det kan også være en udfordring når du endelig har din godkendelse af solcellerne og montering af disse at finde ud af de 6 nettoafregningsgrupper for dit solcelleanlæg. Alt efter hvad du har tænkt med forbruget af strømmen fra solcellerne, er det vigtigt, at du ligger dig en form for strategi for, hvordan nettoafregningen ud fra de 6 grupper der er angivet. Du finder afregningsgrupperne på www.ens.dk
Du kan vælge mellem 6 forskellige løsninger til afregningen af din strøm (Nettoafregningsgrupperne). På et 3,5 kWh anlæg blev vi anbefalet, at sende strømmen ud på nettet uden at få penge for det. Det lyder måske helt galt, men ”problemet” er, at der lige nu kun er 2 selskaber, som ønsker at købe din strøm. Med et abonnement til dem for, at kunne modtage/sælge strømmen og med et abonnement til ”staten” for transport at din el på elnettet – ja, så har du brugt flere penge end din solcelleanlæg kan producerer til dig.
Tjen penge på lejerne
Ud fra ovenstående og hvordan kan man så få penge for sin strøm? En lille smart fidus, som er helt legal er at du sætter en bimåler op i din eltavle. Altså ved siden af din elmåler. Dermed fortæller din elmåler dig hvad strøm du henter ind fra nettet og hvad du bruger direkte fra solcellerne. Tænk det som at din elmåler du køber strøm ind på står stille når strøm fra solcellerne bruges i stedet for. Bi måleren er måleren, der måler alt forbrug. Så det er etc. varmtvandsbeholderen, elpanelerne, køleskabet mv. – skinner solen er det stadig bimåleren der tæller. Fidusen ligger så i at dine lejer i sommerhuset afregner efter denne.
Det skader jo aldrig miljøet med et solcelleanlæg. Solcellerne laver på et 3,5 kWh anlæg stadig ca. 300-400 W på en gråvejrsdag.