Silovej 8 - 9900 Frederkshavn

Elpriserne er steget – hvorfor?

Elpriserne er steget – hvorfor?

Energipriserne er generelt steget en del, og mange er forvirret over begrundelsen. Så her kommer en kort forklaring på nogle af de aspekter, der har fået energipriserne til at stige. 

Prisen for naturgas er mere end tidoblet siden 2020. Efterspørgslen på naturgas har været usædvanlig høj, så de normalt store lagre af naturgas er allerede halvtomme. I takt med at der er mindre at tage af, stiger priserne – ligesom det er med alt andet. 

Naturenergien har heller ikke produceret det samme, som det plejer, så derfor stiger priserne også. Der har for eksempel været mindre nedbør, hvilket betyder, at der er blevet produceret mindre el ved vandkraft, end der normalt ville være. Det har også blæst mindre i Nordeuropa i efteråret. Vindmøllerne har derfor produceret mindre af den billige el, de normalt ville producere. 

Når de grønne kilder ikke kan levere det nødvendige el, er man nødsaget til at hente el fra andre steder. Derfor bliver der brugt flere fossile energikilder – dette er for eksempel gas, kul og olie. CO2-priserne er også steget siden 2017. I takt med at det har været svære at producere grøn energi, bliver der også brugt mere fossilt brændstof, hvilket udleder mere CO2 – dette gør priserne endnu højere. Priserne på el er derfor steget en del.

Dette er den korte forklaring på, hvorfor priserne er steget. Heldigvis ser det ud til at priserne begynder at falde stille og roligt igen på den anden side af vinteren. Selvom det forhåbentlig snart vender, kan det stadig godt være en god ide at finde det elselskab, der er billigst for dig.

Vil man gerne spare lidt penge – både generelt og på el – så kan det være en god ide at finde det billigste elselskab, som passer bedst til ens egne behov. Skal du skifte elselskab for at dette bliver opfyldt, skal du være opmærksom på et par ting. Du skal for det første være opmærksom på, om dit nuværende elselskab har en binding, som du ikke er ovre endnu. For det andet skal du være opmærksom på, om det tilbud du har fået fra det nye elselskab, er et introduktionstilbud eller en fast pris. Introduktionstilbuddet kan nogle gange være meget billigere, end den faste pris, man skal betale når introduktionsperioden er ovre. Vær derfor opmærksom på, at din el ikke lige pludselig bliver dyre, når introduktionsperioden er overstået, og du skal til at betale den almindelige, faste pris. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top