Silovej 8 - 9900 Frederkshavn

Det skal du vide om termoruder

Det skal du vide om termoruder

En termorude er en rude, som består af minimum to lag glas, som er samlet omkring en afstandsprofil og er lufttæt forseglet med en fuge. Det lufttætte rum mellem de to lag glas kan være fyldt med almindelig luft eller en anden form for gas. Der findes i dag mange forskellige slags termoruder, og det kan gøre det svært at navigere i hvilken slags ruder, man skal vælge. Du kan læse om nogle af de forskellige slags termoruder lige her. 

Moderne termoruder

De moderne termoruder har det tilfælles, at der er en tynd metalbelægning på ydersiden af det inderste lag glas, som sender en del af varmestrålingen fra et rum tilbage til det pågældende rum, mens meget af solens lys og varme stadig trænger ind i boligen. Termorudens isoleringsevne forbedres, hvis det lufttætte rum mellem glaslagene er fyldt med gas, eller hvis der er stor afstand mellem glaslagene. 

Isoleringsevne

Isoleringsevne indikeres med U-værdi. Jo mindre U-værdi en rude har des bedre isoleringsevne. En traditionel termorude har en U-værdi på 3, mens en moderne termorude har en U-værdi på 1,1. Man får den bedre isolering med energiruder med tre glas, og hvor det lufttætte rum er fyldt med gas, da U-værdien ved nogle af disse former for ruder kan nå helt ned på 0,5. Denne form for ruder er dog dyrere, vejer mere og lader mindre lys trænge igennem, og de er kun relevante at installere, hvis hele vinduet er gennemisoleret. Hvis de almindelige energiruder med to glas i standardudgaven installeres i de rigtige vinduer, så vil de normalt opfylde nuværende lovkrav til isolering, men ønsker du decideret at spare på varmeregningen, så anbefales det at investere i energivinduer med tre lag glas. Det kan anbefales at investere i forskellige typer ruder med tre lag, da det eksempelvis vil være mest optimalt at installere ekstra isolerende ruder i rum, hvor det er specielt vigtigt, at der bliver lukket lys og varme ind. 

Støjdæmpning

Bor du et sted, hvor der er meget støj, kan du med fordel investere i ruder med ekstra støjdæmpning. Ruder hvor det ene glaslag er lamineret har også en lyddæmpende effekt. Den kraftigste lydisolering fås dog med ruder med tre lag glas af forskellig tykkelse, hvor afstanden imellem lagene er forskellig. Lydisoleringen kan yderligere optimeres, hvis et af glaslagene er lamineret. 

Solfilter

Rum, som vender mod syd, og som har store vinduespartier, kan hurtigt blive ekstremt varme, når solen skinner direkte ind ad vinduerne. Her kan det være en god idé at installere ruder med solfilter. Denne slags ruder har ligesom energiruder en metalbelægning, som sender en del af varmen fra rummet tilbage til det pågældende rum. Ruderne med solfilter adskiller sig dog fra energiruderne på den måde, at de i stedet for at lade al solens varme trænge ind i boligen, sender en stor del af varmen tilbage igen. På trods af at meget af solens varme sendes tilbage, så lader ruderne med solfilter det meste af sollyset trænge ind i boligen. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back to top